It all starts in a compost bin

Cum transformăm Bokashi în sol?

It all starts in a compost bin

Astăzi, vom explica, pe scurt, cum transformăm baza de compost Bokashi în sol, cât durează acest proces și la ce trebuie să atragem atenția în timpul compostării.

Întâi de toate, vom aminti despre cele trei beneficii principale ale compostării Bokashi:

După ce au fermentat în coșul de compostare Bokashi, resturile își pierd o pătrime din volum, ceea ce ne asigură o gestionare eficientă a deșeurilor organice.

Prin compostarea în intrerior, obținem lichidul Bokashi – o soluție de desfundare a țevilor care nu conține chimicale. Diluat cu apă, acest lichid este un fertilizant natural pentru plante și culturi agricole.

Ultimul beneficu al compostării Bokashi, dar nu și cel din urmă este, bineînțeles, compostul, bogat în substanțe hrănitoare pentru sol.

În acest articol ne vom focusa pe obținerea compostului.

Become a true gardener by having Bokashi Organko composters

Totul începe în coșul de compostare

Adună resturile alimentare de peste zi și pune-le în compostorul Bokashi Organko. Tot ce trebuie să faci pentru ca procesul să meargă strună este să presori tărâțe Bokashi peste fiecare strat de deșeuri organice și să scurgi lichidul Bokashi o dată la 3-5 zile, pentru a preveni apariția mirosurilor neplăcute.

Atunci când coșul s-a umplut, închide-l ermetic și nu mai umbla la el timp de două săptâmâni, pentru ca fermentarea să continue în mod firesc. Microorganismele eficiente, care se găsesc în târâțele Bokashi, vor avea grijă ca procesele chimice specifice să deruleze conform planului. La 14 zile de la sigilarea coșului, vei obține o bază de compost Bokashi extrem de benefică pentru grădina ta.

Mix bokashi pre compost with your garden soil

Amestecă baza de compost cu solul din grădina ta

După ce a fermentat timp de două săptămâni în coșul Bokashi Organko, pre-compostul e gata să fie amestecat cu sol. Stratul de sol trebuiue să acopere complet masa fermentată. Pentru a preveni intruziunea oxigenului în procesul de descompunere, dar și pentru a împiedica animalele să dezgroape deșeurile, recomandăm să îngropați pre-compostul la o adâncime de cel puțin 25-30cm.

În aproximativ două luni, masa Bokashi ar trebui să se descompună în totalitate în pământ. Așa am obținut compostul, care poate fi împrăștiat atât la plantele din grădină cât și la cele de cameră.

În principiu, nu e neapărat ca resturile fermentate să fie descompuse în întregime pentru a putea sădi fructele sau legumele dorite. Putem planta peste ele deja în 14 zile după ce au fost îngropate și acoperite bine cu sol. Fermentarea va continua până la dezintegrarea completă a acestora.  Chiar și peste o lună, s-ar putea să recunoașteți o parte din deșeurile îngropate. De asemenea, țineți cont că vara procesul de descompunere are loc mult mai rapid decât în perioadele reci, din cauza că temperaturile joase încetinesc procesul.

Simplu și ușor! Compostare cu spor!

 

Sursa: bokashiorganko.com

Traducere și adaptare: Green Pack Moldova

Urmărește-ne pe:

Date companie: 

BIOPACK TRADING

IDNO 1019600044492

MD 2023; mun. Chișinău,

str. Meșterul Manole 7;

tel: 0 22 85 00 86,

mob. 068740482,

email: order@bokashi.md

Suport clienţi:

Contul meu

Întrebări frecvente

Trimite un mesaj

Cum ne găsești?

© 2022 Biopack Trading SRL. Toate drepturile rezervate.

Hit Enter to search or Esc key to close
Cart
  • No products in the cart.