Compostarea prin metoda Bokashi

Tot ce trebuie să știi despre această metodă circulară de gestionare a deșeurilor biodegradabile.

IMG 5648

I  Înainte de a păși în lumea Bokashi

  1. Cum funcționează metoda de compostare Bokashi

Compostarea Bokashi este un proces de fermentare. Asta înseamnă că deșeurile biodegradabile nu putrezesc, dar fermentează.

Resturile organice fermentează în compostoarele de bucătărie Bokashi Organko cu ajutorul microorganismelor benefice EM-1, care se conțin în tărâțele Bokashi Biogen. Pe lângă accelerarea fermentării, acestea previn descompunerea, apariția mirosurilor neplăcute și a insectelor.

Urmează câțiva pași simpli pentru compostarea Bokashi:

Depozitează resturile organice în compostorul Bokași Organko, nu înainte de a presura 20 ml de târâțe Bokashi la fundul găleții. Pune deșeurile biodegradabile în straturi de aproximativ 5 cm și adaugă accelerator de compostare la fiecare strat. Ai grijă să închizi ermetic găleata de compostare, ori de câte ori adaugi deșeuri bio. Nu uita să scurgi lichidul Bokashi la fiecare 3-5 zile. Odată ce ai umplut coșul, sigilează-l și nu mai umbla la el timp de 14 zile, cât va fermenta. După fermentare, poți îngropa masa obținută direct în sol sau în lada de compostare.

bokashi web cand cosul e plin

2. Sunt înregistrate emisii de gaze în procesul de compostare prin metoda Bokashi?

Deoarece este un proces de descompunere a materiei organice, sunt prezente anumite emisii de gaze cu efect de seră, însă nivelul acestora este semnificativ mai mic decât în cazul tehnicilor tradiționale de compostare. Conform cercetărilor, compostarea Bokashi permite retenția a circa 60% din nutrienți, care ar fi fost degajați sub formă de gaze cu efect de seră pe durata compostării tradiționale[Hitman et al.,2013].

Cercetarea care a comparat metoda tradițională (aerobă) de compostare cu cea anaerobă (Bokashi), a demonstrat că nivelul de producere a CO2 per tonă de materie primară este de 10 ori mai mic prin compostarea Bokashi [Hitman et al., 2013].

3. Care e diferența între materia care fermentează și cea care putrezește?

Ambele sunt metode de fermentare, însă putrefacția este ”nedorită”, deoarece produsele care putrezesc pot fi toxice pentru plante și animale, în timp ce masa fermentată prin metoda Bokashi le aduce doar beneficii, pentru că este bogată în nutrienți și microorganisme benefice . Tehnic vorbind, putrezirea înseamnă fermentare, dar întrucât este un proces ”indezirabil”, o vom numi pur și simplu putrezire.

Fermentarea prin metoda Bokashi este un proces anaerob pe durata căruia microorganismele transformă moleculele organice complexe (carbohidrații) în molecule simple ce pot fi absorbite cu ușurință de către plante. Masa fermentată pe cale anaerobă poate fi ușor identificată datorită mirosului distinct dulce-acrișor, în timp ce materia care putrezește emană un miros înțepător și foarte neplăcut.

IMG 5623

II  Începem compostarea cu Bokashi

  1. Pot pune alimente neprelucrate în coșul Bokashi Organko?

Bineînțeles, metoda Bokashi a fost concepută tocmai pentru a fermenta mâncarea organică din gospodărie, dar funcționează la fel de bine și în cazul alimentelor procesate.

20 organko v kuhinji lea image hi

Cu Bokashi Organko, poți amesteca tot felul de deșeuri organice cum ar fi cele de fructe și legume, inclusiv citrice și coji de banană, precum și rămășițe de mâncare preparată, carne, pește, lactate, ouă și coji de ou, pâine, zaț de cafea, resturi de ceai.

2. Pot pune sâmburi de fructe în coșul de compostare?

Da, în coșul Bokashi Organko poți pune sâmburi de prune, cireșe, caise, coji de arahide, precum și pliculețe de ceai, pâine, cafea măcinată, legume, mâncare gătită etc.

3. Pot pune lichide în coșul de compostare?

Nu, sucul, oțetul, uleiul, apa nu vor fi puse în coșul de compostare. De asemenea, nu vom depozita în coșul de compostare oase mari, hârtie sau plastic.

4. Pot pune resturi de mâncare picantă în coșul Bokashi Organko?

Nu există nicio restricție în privința depozitării bucatelor picante în găleata Bokashi Organko.

Potrivit cercetărilor companiei Skaza, condimentele, utilizate mai ales în bucătăria asiatică, nu împiedică procesul de fermentare.

5. Pot pune mâncare mucegăită în găleata de compostare?

Ar fi bine să eviți depozitarea alimentelor cu mucegai în găleata de compostare, deoarece riști să transformi procesul de fermentare în unul de putrezire. Totuși, în cazul în care pui la compostat unele alimente ușor mucegăite, ai grijă să elimini aerul și să adaogi mai multe tărâțe Bokashi.

6. Pot pune flori ofilite în coșul Bokashi Organko?

Da, poți pune fără teamă flori ofilite sau tulpini uscate, tăiate în bucăți mai mici. Ai grijă doar ca acestea să nu fie în exces și să nu aibă mucegai, pentru a nu afecta procesul de fermentare.

CE POT PUNE ȘI CE NU POT PUNE ÎN COȘUL BOKASHI ORGANKO

bokashi web 1 ce punem om cos

7. Există careva riscuri pentru sănătate, atunci când compostez prin metoda Bokahsi?

Nu. Tărâțele Bokashi și microbii probiotici sunt absolut inofensivi pentru oameni și animale. Din contra, microorganismele aduc beneficii, deoarece împiedică dezvoltarea agenților patogeni. Procesul de fermentare este complet inofensiv și este utilizat, în mod obișnuit, în industria alimentară (la producerea chefirului sau a verzei murate.

IMG 5672

8. Unde pot ține coșul Bokashi Organko?

Poți depozita coșul de compostare oriunde, dar evită la schimburi bruște de temperatură și ferește-l de razele directe ale soarelei, pentru a nu compromite procesul de fermentare.

11 organko v kuhinji lea ANG image hi

Temperatura optimă pentru ca microorganismele eficiente să-și facă bine treaba este de 20°C.

Bunăoară, dulapul de sub chiuvetă este un loc recomandat pentru ținerea coșului Bokashi Organko.

9. Ce se întâmplă dacă țin coșul de compostare afară?

Sfatul nostru e să depozitezi coșul Bokashi Organko în încăpere. Aflarea în bătaia soarelui sau la temperaturi joase poate deteriora compostorul și perturba procesul de compostare.

10. Ce pot pune în coșul de compostare Bokashi?

Aproape orice resturi biodegradabile pot fi compostate cu ajutorul coșurilor Bokashi Organko:

  • fructe și legume,
  • citrice și coji de banană,
  • mâncare gătită,
  • carne crudă și procesată,
  • pește,
  • iaurt,
  • cașcaval,
  • ouă,
  • oase mici,
  • pâine,
  • zaț de cafea,
  • pachețele de ceai,
  • flori și bucăți mici de hârtie absorbantă.

11. Ce nu pot pune în coșul de compostare Bokashi?

Evită să pui lichide în coșul tău de compostare. Iată o listă scurtă a produselor pe care nu le vei pune la compostare:

  •  lichide (apă, lapte, suc, oțet, ulei)
  •  hârtie,
  •  plastic,
  •  oase mari,
  •  cenușă,
  •  excremente de animale.
bokashi web 1 ce punem om cos

III Tărâțele Bokashi

  1. Ce reprezintă tărâțele Bokashi?

Târâțele Bokashi Biogen sunt un ingredient magic pentru fermentare. Acestea accelerează procesul și ajută la formarea fertilizantului natural, atât de necesar plantelor.

tarite

Bokashi Biogen este un mix de:

  • tărâțe,
  • amestecate cu melasă (apă și zahăr),
  • îmbogățite cu microorganisme eficiente (bacterii de acid lactic, drojdii, bacterii de fotosinteză, actinomicete și ciuperci active enzimatic).
ajtegl biogen 2 w

Pentru a menține proprietățile acceleratorului de compostare Bokashi Biogen, ține-l într-un loc întunecos și uscat și ai grijă ca pachetul să fie bine închis, căci oxigenul îi afectează calitatea.

2. Unde pot să păstrez tărâțele Bokashi?

Acceleratorul de compostare este un produs ”viu”. Ai grijă să elimini aerul și să închizi bine pachetul, după fiecare utilizare. Recomandăm să păstrezi tărâțele Bokashi într-un loc uscat și întunecos. Evită să umbli cu mâna prin ele – pentru asta ai un dozator special.

Păstrat în condiții optime, acceleratorul de compostare are un termen de valabilitate de un an.

IMG 5553

Dacă ai observat că deșeurile organice nu mai fermentează așa cum trebuie, încearcă să pui mai multe tărâțe, iar dacă nici asta nu ajută – e semn că ai nevoie de tărâțe Bokashi proaspete.

3. La ce mai sunt bune tărâțele Bokashi, în afară de fermentare?

Tărâțele Bokashi Biogen, care conțin microorganisme eficiente EM-1, previn putrezirea materiei organice și, astfel, atenuează eliminarea substanțelor toxice și apariția mirosurilor neplăcute.

De asemenea, microorganismele eficiente (EM) sunt folositoare în combaterea dăunătorilor – acestea îmbunătățesc sănătatea plantelor și le întăresc imunitatea.

markus spiske ImFFgR9pdEM unsplash

În unele cazuri, microorganismele EM ar putea fi mai puțin eficiente decât produsele de protecție a plantelor. Cu toate acestea, ele constituie o alternativă sănătoasă și prietenoasă cu natura în lupta cu dăunătorii.

4. Pot utiliza alt accelerator de compostare în loc de Bokashi Biogen?

Tărâțele Bokashi Biogen sunt ingredientul principal pentru o fermentare corespunzătoare a alimentelor – datorită microorganismelor eficiente, resturile nu putrezesc și nu atrag insecte. Cercetările efectuate de compania Skaza, producător al coșurilor Bokashi Organko, au demonstrat importanța acceleratorului Bokashi Biogen în procesul de fermentare. Pentru a asigura o fermentare corectă și calitativă, îți recomandăm să eviți utilizarea amestecurilor improvizate în condiții de casă.

5. Pot adăuga tărâțe Bokashi peste deșeurile din groapa de compost?

Da, tărâțele Bokashi Biogen pot fi adăugate, împreună cu resturile fermentate, în lada sau în groapa de compostare.

markus spiske pASHRAKiDeU unsplash

Tărâțele Bokashi accelerează compostarea, așa că le puteți presăra la mijlocul grămezii de compost, după care le acoperiți complet cu resturi biodegradabile și continuați procesul de compostare în modul obișnuit.

6. De câte tărâțe Bokashi am nevoie pentru compostare?

Recomandăm să adăugați 20 ml de tărâțe Bokashi la fiecare strat de deșeuri biodegradabile. Acestea sunt esențiale în pornirea fermentării, iar fermentarea previne putrezirea resturilor alimentare și, respectiv, apariția mirosurilor neplăcute.

06 organko v kuhinji lea image hi

În cazul utilizării regulate a compostorului, 1 kg de Bokashi Biogen ar trebui să vă ajungă pentru aproximativ 3 luni.

Atenție la condițiile de păstrare!

Țineți pachetul de Bokashi Biogen într-un loc uscat și întunecos și închideți-l bine după fiecare utilizare pentru ca oxigenul să nu-i diminueze proprietățile.

7. Care este termenul de valabilitate al tărâțelor Bokashi?

Se recomandă utilizarea tărâțelor Bokahsi Biogen timp de un an de la procurare. Un pachet de 1 kg ar trebui să fie suficient pentru 90 de zile de utilizare.

8. Este neapărat necesar să adaug tărâțe Bokashi de fiecare dată când pun resturi organice în coșul de compostare?

Da și iar da! Tărâțele Bokahsi sunt ingredientul cheie în pornirea fermentării deșeurilor biodegradabile. De aceea, presărați 20 ml de tărâțe Bokahsi Biogen la fundul coșului de compostare și mai adăugați câte 20 ml de accelerator la fiecare strat nou de resturi organice.

Rețineți – pentru o fermentare eficientă resturile trebuie tăiate în bucăți mici, iar straturile de masă organică să fie de aproximativ 5 cm.

 

IV Lichidul Bokashi

  1. Cum să utilizezi lichidul Bokashi

Lichidul Bokashi conține o mulțime de microorganisme și substanțe nutritive. Diluat cu apă, poate fi utilizat la udarea plantelor de cameră sau din grădină. Atenție, în niciun caz nu vom uda plantele cu lichid nediluat.

arno senoner gqCEOcEISWQ unsplash

În stare nediluată, acest lichid este recomandat pentru igienizarea țevilor sau a toaletelor. Microorganismele benefice vor dizolva resturile de hârtie igienică și vor preveni acumularea grăsimilor. Așa că pentru a le menține curate, îl puteți turna direct în chiuvetă sau lavoar.

2. Cum diluez lichidul Bokashi?

Lichidul Bokashi este un fertilizant excelent, căci este plin cu microorganisme benefice și substanțe hrănitoare. Pentru a uda plantele o dată pe săptămână, diluează lichidul Bokashi în proporție de 1:100 (1dcl lichid la 10 l apă). Dacă ai plante pe care le uzi mai des, dublează cantitatea de apă.

3. Unde se acumulează lichidul Bokashi?

Coșurile Bokashi Organko au fost prevăzute cu site de scurgere. În așa fel, lichidul Bokashi se acumulează la fundul găleții și nu se află în contact direct cu materia organică.

4. Cât de des pot folosi lichidul Bokashi pentru udarea plantelor?

Potrivit testelor efectuate de producător, proporția recomandată pentru diluarea lichidului Bokahsi este de 1:200. În acest caz, frecvența cu care stropiți plantele nu are însemnătate. Totuși, țineți cont să nu udați plantele în exces.

daniel hajdacki 7KC44T7XzxA unsplash

Testele biologice au mai demonstrat că, în 6 din 7 cazuri, plantele udate cu soluție pe bază de lichid Bokashi s-au dezvoltat mai bine decât cele udate pur și simplu cu apă.

5. Cât lichid Bokashi voi obține în urma unei runde de compostare?

De regulă, lichidul Bokashi începe să se formeze la câteva zile de la inițierea compostării cu ajutorul coșurilor Bokashi Organko. Dar nu e cazul să vă faceți griji dacă acest lucru nu se întâmplă rapid, căci apariția lichidului depinde de factori precum temperatura sau tipul de deșeuri biodegradabile care compostează. Bunăoară, dacă veți pune în compostor mai multe fructe sau legume, veți obține mai mult lichid, iar dacă resturile vor conține preponderent mâncare gătită, acestea vor lăsa mai puțin lichid.

IMG 5711

Așa cum formarea lichidului Bokashi depinde de o mulțime de factori, nu este cazul să ne axăm pe cantitatea obținută. Ceea ce trebuie să ne pună pe gânduri este lipsa lichidului Bokahsi în procesul de compostare, căci asta înseamnă că fermentarea nu a fost una reușită.

6. Cum păstrez lichidul Bokashi și cât timp îl pot folosi?

Vă sugerăm să utilizați lichidul Bokashi de îndată ce l-ați colectat. De vreme ce compostați cu Bokashi Organko, veți avea mereu lichid la îndemână.

Dacă ați decis, totuși, să acumulați o cantitate mai mare pentru mai târziu, folosiți un recipient perfect închis până ce îl umpleți, pentru ca în interior să rămână cât mai puțin aer. Țineți vasul într-un loc întunecos și răcoros cel mult o lună. Dacă apar mirosuri înțepătoare sau mucegai, aruncați conținutul, căci nu mai este bun pentru utilizare.

7. Pot uda plantele cu lichid Bokashi nediluat?

În principiu, da, însă doar dacă îl utilizați în calitate de erbicid. Nu este recomandată udarea directă a plantelor, deoarece lichidul nediluat are un nivel scăzut de pH (în jur de 4) și o conductivitate înaltă, ceea ce poate provoca stres salin. Totuși, dacă solul este uscat, îl puteți folosi ca erbicid, pentru a scăpa de buruieni și dăunători.

8. Ce plante pot uda cu lichid Bokashi?

Toate plantele pot fi udate cu lichidul diluat pe care l-ați obținut în urma fermentării, pentru că este bogat în minerale și microorganisme benefice care favorizează creșterea.

Urmărește-ne pe:

Date companie: 

BIOPACK TRADING

IDNO 1019600044492

MD 2023; mun. Chișinău,

str. Meșterul Manole 7;

tel: 0 22 85 00 86,

mob. 068740482,

email: order@bokashi.md

Suport clienţi:

Contul meu

Întrebări frecvente

Trimite un mesaj

Cum ne găsești?

© 2022 Biopack Trading SRL. Toate drepturile rezervate.

Hit Enter to search or Esc key to close
Cart
  • No products in the cart.